Østrigs historie under 1. verdenskrig

Mordet på ærkehertug Franz Ferdinand:
Ærkehertugen, som skulle være konge i Østrig-Ungarn, blev dræbt i Sarajevo af en bosnisk-serbisk nationalist. Det skete den 28. juni 1914, og det startede en kædereaktion af begivenheder.

Østrig-Ungarns reaktion:
Østrig-Ungarn ønskede at straffe Serbien efter mordet og gav dem et ultimatum, hvilket er et krav eller betingelse. Da Serbien ikke accepterede alle kravene i ultimatummet, erklærede Østrig-Ungarn en krig mod dem den 28. juli 1914.

Alliance-systemet:
På grund af de alliancer, der var dannet i Europa før krigen, førte Østrig-Ungarns erklæring af krig mod Serbien til, at andre lande blev involveret. Rusland støttede Serbien, og Tyskland, som var allieret med Østrig-Ungarn, støttede dem. Derefter blev flere lande involveret på begge sider, og krigen bredte sig hurtigt.

Tysklands rolle:
Tyskland støttede Østrig-Ungarn og erklærede krig mod Rusland og Frankrig. Tyskland ønskede at opnå hurtig sejr på vestfronten for at undgå en tofrontskrig.

Østrig-Ungarn efter krigen:
Krigen sluttede med underskrivelsen af Versaillestraktaten i 1919. Traktaten pålagde nogle hårde betingelser mod Tyskland. Dette inkluderede store territoriale tab, demilitarisering af Tyskland og økonomiske byrder. Mange tyskere opfattede disse betingelser som ydmygende og uretfærdige, og det var med til fremkomsten af politisk ustabilitet i Tyskland.